Telescopul spațial Euclid din Europa se lansează pentru a cartografia întregul univers: misiunea ar putea schimba înțelegerea noastră despre tot ce înseamnă fizică

de: Ozana Mazilu
03 07. 2023

De curând, o rachetă SpaceX Falcon 9 care transporta nava spațială Euclid a Agenției Spațiale Europene a decolat cu succes de pe Cap Canaveral, Florida. Telescopul cu infraroșu apropiat, numit după matematicianul antic grec care este considerat părintele geometriei, va studia modul în care materia întunecată modelează universul.

Pe lângă o cameră de 600 de megapixeli pe care astronomii o vor folosi pentru a vizualiza o treime din cerul nopții în următorii șase ani, Euclid este echipat cu un spectrometru și un fotometru în infraroșu apropiat, pentru măsurarea deplasării galaxiilor.

Telescopul spațial Euclid ne va dezvălui secretele universului

Împreună cu datele de la observatoarele terestre, aceste informații vor ajuta oamenii de știință să estimeze distanța dintre diferite galaxii. După cum notează The New York Times, o speranță a fizicienilor este că Euclid le va permite să determine dacă teoria relativității generale a lui Albert Einstein funcționează diferit la scară cosmică. Există o posibilitate reală ca nava spațială să revoluționeze înțelegerea noastră asupra fizicii și chiar să ofere o privire asupra destinului final al universului.

„Dacă dorim să înțelegem universul în care trăim, trebuie să descoperim natura materiei întunecate și a energiei întunecate și să înțelegem rolul pe care l-au jucat în modelarea cosmosului nostru”, a spus Carole Mundell, directorul de știință al ESA.

„Pentru a răspunde acestor întrebări fundamentale, Euclid va oferi cea mai detaliată hartă a cerului extragalactic”.

Astfel, Euclid va călători în spațiu aproximativ un milion de mile, până la al doilea punct Lagrange al sistemului solar. Aceasta este aceeași zonă a spațiului în care telescopul spațial James Webb a funcționat în ultimul an. Euclid va avea nevoie de aproximativ o lună pentru a călători acolo și încă trei luni pentru ca ESA să testeze instrumentele navei spațiale, înainte ca Euclid să poată începe să trimită date înapoi pe Pământ.